Přeskočit na obsah

Živý betlém

Aktuální ročník

Jubilejní 30. ročník Živého betléma se uskuteční v tradičním termínu 25. 12. 2024 od 15:30 u kostela sv. Petra a Pavla v Milonicích.

Historie

Videozáznamy

Od prvního Živého betlému u kostela v Milonicích uplynulo již mnoho let. Organizátoři i aktéři se v průběhu let měnili. Těžko by někdo spočítal, kolik dětí se vystřídalo v rolích pastýřů, andělů a koledníků. Představitele Svaté rodiny máme zaznamenány. Ani jeden rok nebyla tradice přerušena. I když se vyskytly problémy: únava z organizování, péče o rodinu, nedostatek nových nápadů …, vždy jsme se u jesliček sešli.

Až v roce 2020 nám koronavirová situace zabránila v realizaci. Pro všechny, kteří se na Živý betlém každoročně těší, jsme připravili videa předchozích ročníků. Můžete si je stáhnout a v klidu je zhlédnout v pohodlí vašeho obýváku a třeba si i trochu zavzpomínat. Bohužel se nám nepodařilo sehnat záznamy ze všech betlémů, proto vás prosíme, pokud máte další videa a jste ochotni nám je poskytnout, kontaktujte Antonína Koudelku na email antonin.koudelka@seznam.cz.

2019Novotní z Dobročkovic – Petr, Svatava a JožinekV obýváku, kde se sešli čtyři puberťáci, se zjeví panna Maria. Ta dětem vypráví, jak se to tehdy v Betlémě odehrálo.

 

https://ulozto.cz/tamhle/PqObS82EQelu

2017Kupkovi z Nesovic – Michal, Petra a FrantišekKrásný text o pasáčkovi Asafovi jsme realizovali podruhé.

https://ulozto.cz/tamhle/QiJm9j6TisJH

2016Korbičkovi z Nemotic – Jura, Helena a SamuelVáclav Adam Michna z Otradovic není autorem jen koledy Chtíc, aby spal. Napsal spoustu vánočních písní, které jsme zařadili do Živého betléma.

https://ulozto.cz/tamhle/jwGQmftftEBr

2015Hrozkovi z Bučovic – Tomáš, Katka a MikulášekPrůvodci betlémem byli dva andělé, kteří se postarali o Svatou rodinu a zavedli je do stáje u lesa.

https://ulozto.cz/tamhle/Dpsa1jYTjatX

2013Krškovi z Bučovic – Petr, Iva a FilípekKarel Čapek napsal ve svých Apokryfech krásnou scénu o manželích, rázné a starostlivé paní Dinah a jejím dobrém muži Isacharovi, kteří nenechají Pannu Marii a svatého Josefa stát u dveří.

https://ulozto.cz/tamhle/Yj8RwQloeIdl

2012Blisovi z Nesovic – Jan, Pavlína a ŠtěpánekPísně k betlémskému příběhu zkomponoval nemotický varhaník Michael Korbička. Krásnou ukolébavku Hajej, dítě jsme zopakovali ještě v následujícím roce.

 https://ulozto.cz/tamhle/LW1zEyXmIdnb

2011Koudelkovi z Nesovic – František, Markéta a MartínekPasáček Asaf a jeho bratři putují do Betléma poklonit se právě narozenému Ježíši a potěšit jej skromnými dary. Také oni jsou v chudé stáji obdarováni, když Ježíš jejich temná srdce prozáří svým pokojem.

https://ulozto.cz/tamhle/eaE7T5FYxcy6

2007Učňovi z Nemotic – Michal, Dita a MarečekSvatý František z Assisi, zakladatel tradice Živých betlému, organizuje mši svatou v jeskyni poblíž města a zapojuje do organizování místní farníky.

https://ulozto.cz/tamhle/T8mzjjsCIxbq

1994Reškovi z Nesovic – Vítězslav, Lenka a TomášekPrvní Živý betlém u kostela v Milonicích byl hodně písničkový a koledový. S živou hudbou vypomohli přátelé z Brna.

 https://ulozto.cz/tamhle/n1XRQs8Pyala